16 October 2018

Blackcurrants, Goat's Cheese, Hazelnuts & Rosemary Soda Bread for the World Bread Day 2018 / Soda Bread de Groselhas Pretas, Queijo de Cabra, Avelãs e Alecrim, para o Dia Mundial do Pão 2018.


It's World Bread Day and, of course, once more, I couldn't miss it for anything in the world!
Every year, as soon as I receive Zorra's e-mail invitation, I start looking for recipes and trying to decide which kind of bread i'll be making. Such an excitement for a bread lover as I am!!
This year, I've decided to make a simple yet super delicious Soda Bread!
The combination and burst of flavours in this bread is so exciting and marvelous, that I couldn't be more pleased with my choice.
The recipe is from the most gorgeous and beautiful book I've bought this year! "Time" from the amazing Gill Meller, a fantastic Chef that I totally adore and, I've once introduced in this post.


In case you're interested, you can have a look at the suggestions I've baked for World Bread Day in the last previous four years:



Hope you try today's recipe as you'll be astonished with the contrasting flavours and textures, you'll savor in this Soda Bread. Happy World Bread Day 2018.


ingredients (makes 1 large loaf):
250g plain flour
2 heaped tsp baking powder
1 tsp fine salt
150g rinded goat's cheese, cubed
50g shelled hazelnuts, bashed
100g blackcurrants, topped and tailed
2 rosemary sprigs, roughly chopped
200ml buttermilk
2 tbsp jumbo oats
method:
Preheat the oven to 200°C.
In a large bowl combine the flour with the baking powder and salt, 2/3 of the goat’s cheese, 2/3 of the bashed hazelnuts, the blackcurrants, chopped rosemary, and buttermilk.
Use your hands to form the dough into a round, about 20cm in diameter.
Line a baking tray with baking paper, place the dough round on top, then scatter over the remaining nuts and cheese, and then lastly the oats.
Cut the traditional deep cross into the surface of the dough - this will help the bread to rise.
Place the bread in the oven and bake for 30 to 35 minutes, or until well-risen and golden on top.
Serve warm from the oven with butter, a few slices of cheese and some good ham.
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Dia Mundial do Pão e, mais uma vez, não poderia deixar de estar presente! A cada ano que passa, assim que recebo o e-mail de convite da Zorra, fico logo em pulgas a pensar que pão fazer.
Como bem sabem, sou uma "pãoseira" e no que toca a pão, estou sempre disposta, seja a fazê-lo, comprá-lo e comê-lo.
Este ano, decidi-me por um Soda Bread, pois é fácil de fazer e sempre delicioso.
Este, recheado de sabores contrastantes e maravilhosos, saiu do livro mais lindo que comprei este ano. O "Time" do Gill Meller, de quem já aqui vos falei antes.


Caso queiram espreitar as sugestões que apresentei em anos anteriores para o Dia Mundial do Pão, aqui ficam:




Fiquem com mais esta sugestão que hoje vos deixo e experimentem, pois é maravilhoso este Soda Bread.


ingredientes (para 1 pão):
250g farinha de trigo branca sem fermento
2 colheres chá bem cheias de fermento em pó (tipo Royal)
1 colher chá de sal fino
150g queijo de cabra (bûche com casca), cortado em cubos
50g avelãs, sem casca e esmagadas grosseiramente
100g groselhas pretas, arranjadas
2 hastes de alecrim fresco, picado grosseiramente
200ml buttermilk
2 colheres sopa de flocos de aveia.
preparação:
Aquecer o forno a 200°C.
Numa taça grande, combinar a farinha, o fermento, o sal, 2/3 do queijo em cubos, 2/3 das avelãs esmagadas, as groselhas pretas, o alecrim picado e o buttermilk.
Com as mãos, moldar a massa numa bola achatada, com cerca de 20cm de diâmetro.
Colocar a massa sobre um tabuleiro forrado com papel vegetal e polvilhar o topo com os restantes cubos de queijo e as avelãs restantes.
Polvilhar a superfície da massa com os flocos de aveia e fazer um corte profundo no pão, em forma de cruz (esse corte ajuda o pão a crescer no forno).
Levar ao forno e cozer o pão por cerca de 30 a 35 minutos, ou até este crescer em tamanho e o topo estar bem tostadinho em cor.
Servir o pão ainda quente, com manteiga, fatias de queijo e um bom fiambre ou presunto.


Recipe / Receita:

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