18 August 2014

Isabel's famous salt cod fritters / As famosas pataniscas de bacalhau da Isabel.


Salt cod is extremely popular in mediterranean countries like Portugal, Spain, France and Italy.
In Portugal, salt cod is traditionally eaten on Christmas Eve and is a staple in almost everyday's portuguese home.
These fritters were tempting me for a long time, as a group of bloggers were all the time talking about them and how good and delicious they were. Well, the thing is, they really are fantastically good and I just regret that I didn't make them before.
ingredients (makes as many as the size of your spoon):
100g plain flour
2 eggs
50ml water
1 small onion, very finely chopped
200g salt cod, soaked for 24 to 48 hours, skinless, boneless and roughly torn or flaked
1 small bunch parsley, chopped
1/4 red pepper, finely diced
salt and black pepper
vegetable oil, for frying
method:
In a bowl, combine the flour, salt, pepper, eggs and water. Whisk it all until you have a smooth batter.
Add the onion, cod, red pepper and parsley and mix until everything is well combined.
Check for seasoning and add more salt and pepper if needed.
In a large frying pan, heat the oil over a medium heat.
Carefully and gently, drop spoonfuls of the cod batter in the hot oil, leaving some space between them and fry for 2 to 3 minutes on each side or until golden brown.
Drain over kitchen paper and serve warm or at room temperature.
These cod cakes make a great meal served just with a nice green salad.
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As famosas pataniscas da Laranjinha já me haviam tentado antes, mas, porque sou um bocado avessa a frituras e achava sempre que não iria conseguir fazê-las como deve ser, acabaram por cair no esquecimento.
Até aqui tudo bem, mas foi então que este Verão o grupo das amigas blogueiras "piqueniqueiras" voltaram a encontrar-se e as famosas pataniscas voltaram à ribalta e como se falava nelas nos blogues, no instagram e afins, não descansei enquanto não ganhei coragem e as experimentei.
Bom, escusado será dizer que só me arrependo de não as ter experimentado mais cedo, pois além de a parte da fritura ter corrido lindamente, agora entendo o porquê de serem tão famosas. É que são mesmo de comer e chorar por mais!!!.
Obrigada Isabel por tão deliciosa receita e por me teres "obrigado" a sair da minha zona de conforto em relação ás frituras. Uma receita a ser repetida cá em casa muitas mais vezes de certeza!
Se gostam de pataniscas, experimentem esta receita e garanto que não se vão arrepender!

Recipe / Receita: Cinco Quartos de Laranja.