2 April 2014

Chocolate Bundt Cake with strawberry and rhubarb jam / Bundt Cake de Chocolate, com doce de morango e ruibarbo.


The theme of the 7th Bundtmania edition is Spring and for me, Spring is bloom, is an explosion of beautiful forms and colours, but it is also about keeping it seasonal and whats in season at Spring? Rhubarb and what marries angelically well with rhubarb? Strawberries and how about if on top of that we add chocolate? That makes Spring Heaven!!.
So, for this Bundtmania edition, my proposal is this chocolate Bundt cake, that was tempting me for long enough and I filled it with some of this superb rhubarb and strawberry jam and baked it in a Blossom Bundt Cake tin.
I think this is quite Springy or, at least..., Springy enough!!
ingredients (all at room temperature):
250g butter
375g caster sugar
4 eggs
350g plain flour
1 tsp bicarbonate of soda
1/4 tsp salt
240ml buttermilk
60g cocoa powder
150ml boiling water
2 dessert spoons almond extract (I used 1 tsp vanilla paste)
185g strawberry and rhubarb jam
icing sugar, to dust



method:
Preheat the oven to 170ºC and grease a 12 cup bundt cake tin.
In a jug, combine the cocoa powder with the boiling water and stir well until you have a smooth paste. Set aside.
In a large bowl, sift together the flour, bicarbonate of soda and salt. Set aside.
Cream the butter and sugar until you have a pale mixture.
Add the eggs, one at the time, beating well between each addition.
Add the dry ingredients alternating with the buttermilk and mix until everything is incorporated.
Add in the cocoa mixture and vanilla or almond extract and mix until well combined.
Spread half of the batter into the prepared tin.
Spoon the jam on top of the batter and cover with the remaining batter.
Bake for 50 to 60 minutes or until a skewer inserted in the centre of the cake comes out clean.
Leave to cool in the tin for 10 to 15 minutes, before turning it out onto a wire rack to cool completely.
Dust with icing sugar before serving.
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O tema da 7a edição do Bundtmania é Primavera.
Ora, para mim, Primavera significa desabrochar da Natureza, uma explosão de cores e formas naturais que embelezam as paisagens e nos fazem sorrir e estar de bem com a Vida.
A par com o desabrochar, há que manter a sazonalidade dos produtos e nada é mais sazonal e primaveril que ruibarbo e ruibarbo casa lindamente com morangos que, embora não sendo um fruto primaveril, nos contempla desde já com a sua cor e sabor e ambos, ruibarbo e morangos, casam perfeitamente com chocolate...
Ora pois então, a minha proposta para esta 7a edição do Bundtmania, é este bolo de chocolate que vi no blogue da São e que andava a tentar-me há meses, ao qual decidi incorporar um coração deste magnífico doce de ruibarbo e morangos e levar ao forno numa forma Blossom.
Acho que está bem primaveril ou..., pelo menos..., primaveril o suficiente para desfilar no cortejo de Primavera do Bundtmania.
Para quem quiser experimentar este Bundt, basta fazer o bolo exactamente como a São manda, mas na altura de colocar a massa na forma, coloca-se só metade, espalha-se 185g deste doce de ruibarbo e morango por cima dessa camada de massa e cobre-se com a restante metade da massa.
Vai a cozer em forno aquecido a 170ºC e depois de frio, polvilha-se com açúcar em pó.
Não se esqueçam que têm até ao dia 14 de Abril ás 18h. para deixar o vosso link no blogue da querida Madame Mena Bundette.


Cake recipe / Receita do bolo: Rapa Tachos.