28 February 2014

Cinnamon rolls / Caracóis de canela.


That I am totally crazy about cookery books everybody knows already and this book was a surprisingly  fabulous Christmas gift.
It is such a pretty book and so full of gorgeous pictures and fantastic recipes that you just want to try them all at once, which would not be very wise, of course...
Well, these cinnamon rolls are one of these recipes that I was dying to try since the day I got the book and I can tell you that they are the best cinnamon rolls I've ever tried.
ingredients for the dough (makes 12):
10g dried yeast
235ml lukewarm milk
100g caster sugar
80g unsalted butter
1 tsp salt
2 eggs
650g plain flour (I used white spelt flour)
ingredients for the filling:
215g  light brown sugar
2 1/2 tbsp ground cinnamon
100g pecan nuts
120g raisins
80g unsalted butter, softened
for the glaze:
115g unsalted butter
220g icing sugar
65g cream cheese
1/2 tsp vanilla extract
1/8 tsp salt
method:
To make the dough in a bread maker, place all the ingredients in the bread pan following the manufacturers instructions regarding the order liquid / dry ingredients and set the machine to the "dough"setting.
To make the dough by hand, place the flour, salt, sugar, butter and eggs in a mixing bowl and mix together the yeast and milk in a jug.
Pour the milk/yeast mixture into the bowl with the other ingredients and using your hands, mix together until it forms a dough and comes away from the bowl. Cover the bowl with clingfilm and leave in a warm place for 1 hour or until doubled in size.
Preheat the oven to 200ºC.
Turn the dough out onto a lightly floured surface and using a rolling pin, roll the dough into a 50 x 40cm rectangle.
To make the filling, mix all the ingredients, except the butter, in a bowl.
Brush the dough rectangle with the butter and sprinkle the filling mixture over it.
Roll the far side of the dough towards you to make a Swiss roll and cut into 5cm slices.
Line a baking tray with parchment paper and place the slices cut side down into the prepared tin, keeping them 5cm apart from each other.
Bake for 20 minutes or until golden brown and cooked through.
To make the glaze, beat all the ingredients together, until smooth and creamy.
Take the cinnamon rolls out of the oven and cover them straightway with the glaze.
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A minha paixão por livros de culinária é já sobejamente conhecida por todos vós e livros de culinária são sempre muito bem vindos.
Este livro foi um surpreendentemente delicioso presente de Natal. Recheado de receitas fabulosas, fotos lindas e sugestões de nos deixar de água na boca, é um daqueles livros dos quais apetece experimentar as receitas todas de uma vez e estes caracóis de canela, assim que lhes pus a vista em cima, não descansei enquanto não os experimentei e posso assegurar-vos que são os melhores caracóis de canela que já comi!
ingredientes para a massa (faz 12 caracóis):
10g fermento biológico seco
235ml leite morno
100g açúcar refinado branco
80g manteiga sem sal
1 colher chá de sal
2 ovos
650g farinha de trigo branca (eu usei farinha de espelta branca)
ingredientes para o recheio:
215g  açúcar amarelo
2 1/2 colheres sopa de canela em pó
100g nozes pecãs
120g passas
80g manteiga sem sal, amolecida
para o glacê:
115g manteiga sem sal
220g açúcar em pó
65g queijo creme tipo Philadelphia
1/2 colher chá de extracto de baunilha
1/8 colher chá de sal
preparação:
Eu fiz a massa colocando todos os ingredientes (pela ordem líquidos/sólidos) na cuba da máquina de fazer pão e seleccionei o programa "amassar" que demora 1.30h.
Para fazer a massa à mão, dissolver o fermento no leite. Adicionar os restantes ingredientes e misturar bem.
Trabalhar a massa com as mãos polvilhadas com farinha até obter uma bola.
Colocar a massa numa taça, cobri-la com película aderente e deixar levedar em local aquecido por cerca de 1 hora, ou até ter duplicado de tamanho.
Aquecer o forno a 200ºC e forrar um tabuleiro com papel vegetal.
Estender a massa sobre uma superfície enfarinhada, até obter um rectângulo de 50 x 40cm.
Para fazer o recheio, misturar todos os ingredientes (com excepção da manteiga), numa taça e reservar.
Barrar o rectângulo de massa com a manteiga e polvilhar com a mistura do recheio.
Comece a enrolar a massa pelo lado maior do rectângulo, até obter um rolo tipo torta.
Cortar em fatias de 5cm e colocá-las no tabuleiro preparado, espaçadas por 5cm umas das outras.
Leve ao forno por cerca de 20 minutos ou até estarem douradas e cozidas.
Para fazer o glacê, bater todos os ingredientes até obter uma consistência cremosa.
Retirar os caracóis do forno e cobri-los de immediato com o glacê.

Recipe / Receita: