20 November 2013

Lime shortbread / Shortbread de lima.


For this month "Lets make cookies" challenge, Manuela asked us to bake Christmas cookies and to give ideas on how to wrap them to offer.
Here is my proposal, a delicious and very moreish lime shortbread Christmas wreath and how I would offer it to someone. How about cookies in a jar?
The original recipe calls orange or lemon zest but I used lime zest and they really are delicious.
ingredients:
110g unsalted butter, chilled and cubed
50g caster golden sugar
100g plain flour
60g ground almonds
finely grated zest of 2 limes
method:
Place all the ingredients in the bowl of a food processor and whizz to a dough.
Wrap the dough in clingfilm and chill overnight.
Grease 2 baking trays with vegetable oil.
Roll out the dough to a thickness of 1 cm on a lightly floured surface and cut out biscuits using cutters to your liking.
arrange the biscuits on the baking trays spacing them apart and chill for 30 minutes.
Meanwhile, preheat the oven to 160ºC.
Bake the biscuits for 35 to 40 minutes or until just starting to colour.
Take them out of the oven, loosen them from the trays with a palette knife and leave to cool.
Dust with sugar before serving.
__________________


Para o "Vamos fazer bolachas"de Novembro, a Manuela desafiou-nos a fazer bolachas de Natal e a dar ideias de como oferecê-las. Vamos então oferecer bolachas?
Sendo já bem conhecido o meu amor por citrinos, aqui está a minha proposta. Uns fantásticos shortbreads de lima, apresentados em forma de coroa natalícia e como eu os ofereceria.
A receita original pede raspa de 2 laranjas ou 2 limões, mas eu usei raspa de lima e o resultado final é divino.

ingredientes:
110g manteiga sem sal, gelada e cortada em cubos
50g açúcar refinado dourado
100g farinha de trigo branca
60g amêndoa ralada
raspa de 2 limas
preparação:
Colocar todos os ingredientes no copo de um robot de cozinha e pulsar até obter uma massa.
Embrulhar a massa em película aderente e refrigerar de um dia para o outro.
Untar 2 tabuleiros com óleo vegetal.
Numa bancada ligeiramente enfarinhada, estender a massa até esta ter 1cm de espessura.
Com cortadores de biscoito a gosto, cortar biscoitos até não haver mais massa e dispô-los nos tabuleiros.
Refrigerar por 30 minutos.
Entretanto, aquecer o forno a 160ºC.
Cozer os biscoitos por 35 a 40 minutos, ou até começarem a ganhar cor.
Retirar os biscoitos do forno, soltá-los dos tabuleiros com a ajuda da espátula e deixar arrefecer completamente.
Polvilhar com açúcar refinado branco ou em pó e servir.

This recipe is an adaptation from this book:
Receita adaptada deste livro: