11 October 2017

Burrata with burnt Oranges, Pistachios, Mint and Pomegranate / Burrata com Laranjas queimadas, Menta e Romã.


Delicious little sharing "salad" type plate, from Sabrina Ghayour new book "Feasts" and one that fits perfectly into this month's "Marta's ingredient of the month" which is, pomegranate!!
I truly adore Sabrina's books and this last one, "Feasts" is a real delight.
Full of colorful and delightful recipes and the type of book that makes you go to the kitchen and cook the book off!
This salad was the first recipe I prepared form the book. Not just because I'm mad about Burrata, but also because all the ingredients and colours combination was screaming "PREPARE ME"!!
This plate is not, just easy and quick to prepare, but it's also a great combination of flavours and textures.
As soon as I saw that Marta chose pomegranate as the ingredient of the month, I knew that this gorgeous plate would be a winner at her monthly table and here it is!


ingredients (serves 2 to 4):
1 orange or blood orange, peeled and segmented
extra virgin olive oil
200g ball of Burrata
60g pomegranate seeds
25g pistachio nuts, roughly chopped
2 pinches of Nigella seeds
1/2 tsp sumac
handful of mint leaves, torn
Maldon sea salt flakes and freshly ground black pepper
method:
To burn the orange segments, you can use 1 of 2 methods to burn the orange segments: either using a cook’s blowtorch - blacken the slices on both sides or, alternatively, heat a frying pan on the highest heat available until hot, brush a little oil on to the orange segments on both sides and place them in the pan. Leave them to cook for 1 minute on each side, or until starting to blacken.
Place the ball of Burrata in the centre of a serving plate and either leave it whole or pull it apart into rough quarters.
Arrange the burnt orange segments on the plate and scatter over the pomegranate seeds, pistachios, Nigella seeds and sumac.
Drizzle generously with olive oil, season with salt and pepper, scatter over the torn mint leaves and serve.
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Esta sugestão maravilhosa, é do novo livro da Sabrina Ghayour, de quem já aqui vos falei!
Adoro os livros da Sabrina, pois são sempre lindos e recheados de receitas maravilhosas e este último, o "Feasts" é, na minha opinião, o mais lindo de todos.
Recheado de receitas fantásticas, coloridas e que gritam "FAZ-ME"!
Um daqueles livros nos quais apetece pegar e fecharmo-nos na cozinha a fazer tudo!
Esta salada, ou complemento de uma mesa de petiscos, como queiram servi-la, foi a primeira sugestão que preparei do livro e ainda bem que não a publiquei logo, pois assim que vi que a Marta escolheu como ingrediente do mês a romã, decidi logo que esta seria a primeira sugestão a levar este mês à mesa da querida Marta.
Um prato lindo, facílimo de preparar, colorido, recheado de diferentes sabores e texturas e que fará furor na mesa de Outubro da Martinha.
Aqui fica então a sugestão!


ingredientes (para 2 a 4 pessoas):
1 laranja normal ou laranja sanguínea, descascada e gomos cortados em segmentos
azeite extra virgem, para regar
uma bola de 200g de queijo Burrata (do qual já aqui vos falei - caso não encontrem, usem Mozarella)
60g bagos de romã
25g pistachios, picados grosseiramente
2 pitadas de sementes de Nigella
1/2 colher chá de sumagre
um punhado de folhas de menta, esfarripadas
flor ou flocos de sal e pimenta preta moída na altura, a gosto


preparação:
Para queimar os segmentos de laranja, têm duas opcões:
Ou usam um maçarico de cozinha e queimam os segmentos de laranja, de ambos os lados com o maçarico e foi o que eu fiz, ou então, aquecem uma frigideira sobre lume alto, pincelam os segmentos de laranja com azeite em ambos os lados e colocam-nos na frigideira quente, deixando que corem por cerca de 1 minuto de cada lado, ou até estarem bem tostadinhos.
Colocar a bola de Burrata inteira, no centro de um prato de serviço, ou cortá-la em quartos.
À volta, colocar os segmentos da laranja, os bagos de romã e os pistachios.
Polvilhar com as sementes de Nigella e o sumagre e regar com azeite extra virgem.
Temperar de sal e pimenta preta moída na altura e polvilhar com as folhas de menta esfarriadas.

Recipe / Receita: