27 June 2017

Chocolate and Chilli Bread / Pão com Chocolate e Malagueta.


As soon as I read the theme, I knew straightaway the bread I was going to bake and it's this one that I'm leaving you today!
I was dying to try this Lakeland Magazine chocolate and chilli bread since the day I got the magazine but, for one reason or the other, it never happened so, this time was the time! I had no doubts whatsoever, that this would be the bread to bake this month.
I had to adapt the recipe because the original one is for a bread maker machine. Although I have a bread maker which I use sometimes for more hard work kneading processes, I don't like to make bread in the bread maker so, the method I writing down is the one I used. Saying that, if you want to use a bread maker, go ahead and just follow the machine manufacturer's instructions.
Here it is, for Ana and for this monthly challenge that I truly adore, a Chocolate and Chilli Bread!


ingredients (makes a 750g loaf):
350g strong white bread flour (I used the italian 00 flour)
50g cornmeal (I used polenta)
2 tbsp molasses sugar (I used dark brown sugar)
1 1/2 tsp salt
1 1/2 tsp dried chilli flakes, crushed
1/2 tsp ground cinnamon
75g dark chocolate, grated
1 tbsp cocoa powder
1 tsp fast action dried yeast
250ml water
3 tbsp sunflower oil
method:
Place all the dry ingredients in a large bowl and combine.
Add the water and oil and combine.
Turn the dough onto a lightly floured surface and knead it for about 10 minutes or until it is soft and smooth.
Form the dough into a round and drop it into a lightly oiled bowl.
Cover with clingfilm and leave to rise in a warm place for about 1 1/2 to 2 hours, or until doubled in size.
Lightly grease a 750g loaf tin.
Preheat the oven to 180ºC fan or 190ºC (non fan).
Turn out the dough onto a lightly floured surface and knead it for a couple of minutes in order to knock out the air. Shape the dough onto a rough cylinder and put it inside the greased tin. Cover with clingfilm and leave to rest for another 30 to 45 minutes, or until doubled in size.
Bake the bread on the middle shelf of the oven for 35 to 40 minutes, or until cooked through and sounds hollow when tapped on the base.
Remove the loaf from the pan and leave on a wire rack to cool.
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Para o mês de Junho e para "O Nosso Grande Bake Off", a querida Ana pede pão com chocolate!
Assim que li o tema, soube logo que pão iria fazer e é este mesmo que aqui vos deixo.
Uma receita da revista Lakeland que andava há tempos para experimentar mas que, por uma ou outra razões, nunca tinha acontecido.
Este é então o mês para este pão, com chocolate e malagueta, que há tanto tempo queria experimentar!
Adaptei a receita, pois a receita original é para a máquina do pão e eu, confesso, tenho máquina do pão que até uso às vezes para amasar o pão, mas detesto fazer pão na máquina, pois acho que fica sempre com o mesmo formato e consistência enfadonhos...
Mas!! Dito isto e caso queiram experimentar este pão, tenham máquina do pão e prefiram fazê-lo na máquina do pão, basta seguir as instuções do fabricante da vossa máquina.
Assim sendo, vamos lá então à receita para a querida Ana e para "O Nosso Bake Off" que tanto adoro!!


ingredientes (para um pão de 750g):
350g farinha para pão (eu gosto de utilizar a farinha italina "00")
50g farinha de milho (eu usei polenta)
2 colheres sopa de açúcar de melaço (eu usei açúcar mascavado escuro)
1 1/2 colheres chá de flocos ou flor de sal
1 1/2 colheres chá de flocos secos de malagueta, esmagados
1/2 colher chá de canela em pó
75g chocolate preto (70%), ralado
1 colher sopa de cacau em pó, da melhor qualidade
1 colher chá de fermento de padeiro seco
250ml água morna
3 colheres sopa de óleo de girassol
preparação:
Numa taça larga, misturar todos os ingredientes secos.
Adicionar a água e o óleo e incorporar tudo muito bem, até obter uma massa pegajosa.
Colocar a massa sobre a bancada ligeiramente enfarinhada e amassar por 10 minutos, ou até obter uma massa lisinha e macia.
Formar uma bola com a massa e colocá-la numa taça ligeiramente untada com óleo.
Cobrir com película aderente e deixar repousar em local aquecido, por cerca de 1 hora e meia, a duas horas, ou até esta ter duplicado de tamanho.
Untar uma forma rectangular com capacidade para 750g e reservar.
Aquecer o forno a 180ºC com ventoinha ou 190ºC (sem ventoinha).
Colocar a massa sobre a bancada ligeiramente enfarinhada e amassar por uns minutos, a fim de lhe retirar o ar.
Moldar  a massa numa forma cilindrica e colocá-la na forma preparada. Cobrir com película aderente e deixar repousar por mais 30 a 45 minutos, ou até esta ter novamente duplicado de volume.
Levar o pão ao forno por 35 a 40 minutos, ou até este estar cozido e soar oco quando tapeado na base.
Retirar o pão da forma e deixar arrefecer completamente sobre uma grelha.


Recipe / Receita: adapted from the Lakeland Magazine (Autumn 2013).

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