13 July 2016

Red Velvet Madeleines.



A beautiful batch of french madeleines to enjoy with a cup of tea.
There's already a few recipes that you can find here, on the blog, under the "Madeleines" tag but this was the first time I made red velvet ones.
I love Madeleines. They're very easy to make and they're so dainty, light and delicious for those sugar craving moments.
The recipe is from Aimee Twigger beautiful gorgeous book "Love, Aimee x". A book that I truly adore and from which I wrote about here, when I made these fabulous marshmallows.
As you all know by now, Aimee is the author of the delightful Twigg Studios blog and for those that don't have the book, you should have a look at Aimee's blog because the recipes are mouthwatering and the styling is absolutely divine.



ingredients (makes 10):
60g butter, plus extra for greasing
red food colouring
4 tbsp caster sugar
50g plain flour, plus extra for dusting moulds
1/2 tsp baking powder
pinch of salt
2 tsp cocoa powder
1 egg
2 tsp buttermilk
icing sugar, for dusting
method:
Brush the madeleine moulds with melted butter and sift over some flour, shaking off the excess. Place the moulds in the fridge.
Put the butter in a saucepan to melt and stir in a small amount of red food colouring.
Mix 30g of the flour, sugar, baking powder, cocoa powder and salt together in a bowl.
Add the butter mixture and the egg and stir.
Mix in the buttermilk and the remaining 20g of the flour.
Cover the bowl with clingfilm and refrigerate for at least 1 hour.
Preheat the oven to 180ºC.
Spoon the batter into the moulds and bake for 8 to 10 minutes.
Cool the madeleines over a wire rack and then dust with icing sugar.
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Umas madalenas magníficas para apreciar enquanto se toma uma chávena de chá.
Já sei que por aí (Portugal), estarão a pensar que eu sou louca. Chá quente e madalenas nesta altura do ano...
Acreditem que o padrão climatérico por aqui, é bem diferente do vosso, portanto, não, não sou louca, lol!
A receita é do livro lindo, lindo da Aimee Twigger, o "Love, Aimee x", do qual já vos falei aqui, quando fiz os maravilhosos marshmallows que acompanham o post em questão.
Como já devem saber, a Aimee é a autora do blogue Twigg Studios e caso não tenham o livro, visitem o blog, pois as receitas que a Aimee lá publica são divinas e o food styling é lindo demais!



ingredientes (para 10 madalenas):
60g manteiga + extra para as formas
corante vermelho para culinária
4 colheres sopa de açúcar refinado branco
50g farinha de trigo branca + extra para polvilhar as formas
1/2 colher chá de fermento em pó
uma pitada de sal
2 colheres chá de cacau em pó
1 ovo (L)
2 colheres chá de buttermilk
açúcar em pó, para polvilhar
preparação:
Untar bem as formas das madalenas com manteiga derretida e polvilhar com farinha, sacudindo o excesso. Colocar as formas preparadas no frigorífico.
Colocar a manteiga num tachinho e levar ao lume para derreter a manteiga. Adicionar uma pequena quantidade do corante vermelho e misturar muito bem.
Numa taça, misturar 30g da farinha, o cacau, o sal, o fermento em pó e o açúcar.
Adicionar a manteiga derretida com o corante e o ovo e misturar tudo muito bem.
Adicionar o buttermilk e os restantes 20g da farinha e envolver até obter uma mistura homogénea.
Cobrir a taça com película aderente e refrigerar por, no mínimo, 1 hora.
Aquecer o forno a 180ºC.
Distribuir a massa pelas formas preparadas e levar ao forno por 8 a 10 minutos.
Arrefecer as madalenas sobre uma grelha e polvilhar com açúcar em pó.

Recipe / Receita: