6 April 2015

Caldo Verde.


Caldo verde is a very traditional portuguese cabbage soup.
In our traditional recipe, the base of the soup is a potato purée and the cabbage is cut into a very, very fine chiffonade. One slice of cooked chorizo will be added at the end and will be found at the bottom of the mug or bowl.
I love when I find portuguese inspired recipes in cook books that are not portuguese and this version of the portuguese caldo verde, comes in this fabulous book.
I have to tell you that, although I love the traditional portuguese caldo verde, this version is more to my liking as it is made and presented in a very rustic, hearty and chunky way.
ingredients (serves 2):
1/2 tbsp unsalted butter
1/2 onion, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1/2 tbsp olive oil
1 leek, halved lengthways and thinly sliced
1 potato, cut into 1cm cubes
1/2 tsp paprika
600ml vegetable stock, hot
1/2 tbsp tomato purée
50g cooking chorizo, cut into 1cm cubes
50g kale, hard stems removed and leaves shredded
extra virgin olive oil, to drizzle
sea salt flakes


method:
Heat the butter in a saucepan. Add the onion and cook gently for a few minutes. Add the garlic and cook for a further 2 minutes.
Add the olive oil and leek and cook for 5 minutes, or until the leek is soft.
Add the potato, salt and paprika and cook, stirring well, for a couple of minutes.
Add the stock and tomato purée and bring to the boil. Reduce the heat and cook until the potatoes are almost tender.
Add the kale and cook for about 5 minutes, or until tender. Season with salt.
Heat a skillet or frying pan over medium heat. Add the chorizo and fry until slightly crispy. Set aside.
Ladle the soup into bowls and top with the fried chorizo and a drizzle of extra virgin olive oil.
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O nosso português caldo verde dispensa apresentações entre nós certo?
Adoro quando encontro receitas portuguesas ou inspiradas em receitas portuguesas, em livros estrangeiros e foi o caso deste caldo verde que encontrei neste livro magnífico.
Tenho a dizer que, embora seja grande apreciadora do nosso caldo verde, cortado fininho e com a base de puré de batata, esta versão foi uma muito, muito agradável surpresa, pois eleva o nosso caldo verde a uma dimensão um bocadinho superior e dá-lhe mais sabor e textura.


ingredientes (para 2 pessoas):
1/2 colher sopa de manteiga sem sal
1/2 cebola, finamente picada
1 dente de alho, finamente picado
1/2 colher sopa de azeite
1 alho francês, cortado ao meio no sentido do comprimento e finamente fatiado
1 batata, cortada em cubos de 1cm
1/2 colher chá de paprika
600ml caldo de legumes, quente
1/2 colher sopa de concentrado de tomate
50g chouriço, cortado em cubos de 1cm
50g couve portuguesa, talos grandes removidos e folhas esfarripadas
azeite extra virgem, para regar
flor ou flocos de sal
preparação:
Derreter a manteiga numa panela. Adicionar a cebola e cozinhar por uns minutos. Adicionar o alho e cozer por mais 2 minutos.
Adicionar o azeite e o alho francês e cozinhar por 5 minutos, ou até este estar macio.
Adicionar as batatas, o sal e a paprika, mexer bem e cozinhar por uns minutos.
Adicionar o caldo de legumes e o concentrado de tomate e mexer. Quando levantar fervura, baixar o lume, e cozinhar até que as batatas estejam quase cozidas.
Adicionar a couve e cozer por cerca de 5 minutos, ou até esta estar macia. Temperar de sal.
Entretanto, numa frigideira bem quente, mas sem adicionar nenhum tipo de gordura, fritar os cubos de chouriço até estarem douradinhos.
Servir a sopa em tigelas, com o chouriço por cima e regar com um fio de azeite.

Recipe / Receita:

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