24 January 2014

No knead chorizo bread / Pão sem amassar de chouriço.


I was dying to try this bread since the day Lenita published it and after that, I saw it in so many websites and in so many versions that this time I decided to give it a try and the result is unbelievable surprising, both texture and flavour!


ingredients:
3 cups plain flour plus extra to roll and dust
1 tsp dried yeast
1 tsp fine sea salt
1 1/2 cups lukewarm water
125g diced chorizo
method:
Stir the flour, salt, yeast and water in a bowl. As soon as they come together, stop and don't touch it anymore.
You'll have a very ugly and sloppy dough but don't be impressed or thinking that you did something wrong.
Cover the bowl with clingfilm and leave it on your counter or inside the oven something between 12 to 18 hours.
Preheat the oven to 220ºC  with a cast iron or ceramic casserole with lid inside.
After that time, the dough will look bubbly and puffy and will be very sticky to the touch.
Turn the dough onto a very well floured surface and sprinkle half the chorizo over it.
Fold it over itself, sprinkle with the remaining chorizo and fold again.
Take the casserole out of the oven, dust the base with flour and put the bread inside the pan. Cover with the lid and bake for 30 minutes.
After that time, take the lid off and bake for another 20 to 25 minutes.
Cool on a wire rack and you'll have the best crusty and delicious bread in the neighbourhood.
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A primeira vez que vi este pão foi no blogue da Lenita e fiquei logo tentada a fazê-lo. Entretanto, já o vi em tantos blogues e em tantas versões diferentes, que não resisti mais e tive de o experimentar.
Arrependida? Muito, mas só de não o ter feito logo no dia que fiquei a salivar por ele no blogue da Lenita, pois é dos melhores pães que já comi na vida e acreditem, porque eu sou uma grande "pãoseira"...
Segui a receita da Lenita, sendo as únicas alterações que fiz, as seguintes:
  1. Só utilizei 1 colher chá de fermento biológico seco.
  2. O meu levedou por 13 horas e não deixei levedar segunda vez, ou seja, depois de o moldado, foi logo para o tacho e para o forno já bem quentes.
O resultado é um pão fabulosamente delicioso,com uma crosta super crocante e estaladiça e um interior de comer e chorar por mais!


Recipe / Receita: Tentações sobre a mesa.