As you can guess, it's salad time on the blog and here is another great combination.
I love smoked salmon since early age and it is an ingredient that really gets my attention as soon as see a recipe with it.
The first time I tried smoked salmon I had around 19 or 20 years old and I fell in love with it straightaway. I was living in Brussels at the time and I remember that when I went back to Portugal it was something totally unknown and when it started being sold there, I was very happy that finally I could feast on it while most people that I know didn't like it.
This salad, precisely because of the combination of ingredients, caught my eyes the moment I saw it, and I didn't rest until I made it.
ingredients (serves 2):
100g of mixed watercress, baby spinach and rocket salad, washed and drained
1 sheet of sushi nori, finely snipped into strips
1/2 cucumber, thinly sliced
180g smoked salmon, sliced
2 spring onions, trimmed and sliced
for the miso dressing:
2 tsp grated fresh ginger
1/2 tsp brown miso paste
1 tsp tamari or reduced salt soy sauce
2 tbsp mirin
2 pinches of caster sugar
2 tbsp rapeseed oil
3 to 4 tbsp lemon juice, to taste
method:
Whisk the ingredients for the dressing in a bowl. Chill the dressing until needed.
Arrange the salad leaves, snipped nori, cucumber and salmon on 2 plates.
Spoon the dressing over the salad and garnish with the sliced spring onions.
ingredients (serves 2):
100g of mixed watercress, baby spinach and rocket salad, washed and drained
1 sheet of sushi nori, finely snipped into strips
1/2 cucumber, thinly sliced
180g smoked salmon, sliced
2 spring onions, trimmed and sliced
for the miso dressing:
2 tsp grated fresh ginger
1/2 tsp brown miso paste
1 tsp tamari or reduced salt soy sauce
2 tbsp mirin
2 pinches of caster sugar
2 tbsp rapeseed oil
3 to 4 tbsp lemon juice, to taste
method:
Whisk the ingredients for the dressing in a bowl. Chill the dressing until needed.
Arrange the salad leaves, snipped nori, cucumber and salmon on 2 plates.
Spoon the dressing over the salad and garnish with the sliced spring onions.
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Como já devem ter percebido, está aberta a época das saladas aqui no blogue e aqui fica mais uma fabulosa combinação.
A primeira vez que provei salmão, foi quando tinha 19 ou 20 anos. Vivia em Bruxelas na altura e apaixonei-me de imediato por este fabuloso e requintado ingrediente.
Quando voltei para Portugal, salmão fumado era algo que ainda não tinha sido introduzido no nosso País (ou era ainda pouco divulgado), por isso podem imaginar a minha felicidade quando o dito começou a ser comercializado e eu pude começar a deliciar-me com esta iguaria, principalmente numa altura em que era novidade e em que, a maior parte das pessoas que eu conhecia o detestavam.
Sempre que vejo receitas com salmão fumado, tenho de parar para as ler com atenção, pois é um ingrediente que, de facto adoro e foi exactamente o que aconteceu com esta salada. Assim que lhe pus a vista em cima, sabia que não lhe iria resistir.
A combinação de ingredientes é espectacular e perfeita.
ingredientes (para 2 pessoas):
100g de mistura de folhas agrião, espinafre bebé e rúcula
1 folha de alga de sushi (nori), cortada em tirinhas fininhas
1/2 pepino, fatiado muito finamente
180g salmão fumado, fatiado
2 spring onions, arranjadas e cortadas em rodelas finas
para o molho de miso:
2 colheres chá de gengibre fresco ralado
1/2 colher chá de pasta escura de miso
1colher chá de tamari ou de molho de soja com baixo teor de sal
2 colheres sopa de mirin
2 pitadas de açúcar
2 colheres sopa de óleo de canola (eu usei azeite)
3 a 4 colheres sopa de sumo de limão, a gosto
preparação:
Com o batedor de varas, misturar todos os ingredientes do molho numa taça e refrigerar até ser necessário.
Dividir as folhas da salada, a alga nori, as rodelas do pepino e o salmão por 2 pratos.
Regar com o molho de miso e decorar com as rodelas de spring onion.
Recipe / Receita: Sainsbury's magazine ( June 2015).
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