I love scones but I'm very fussy about my scones as I don't like those heavy versions that we buy sometimes and they are so heavy and dense that every bite is a nightmare and just clings and glues on the top of your mouth.
I like my scones light as feathers and actually, there's a cafe here, nearby, that sell's them exactly how I love them and they're the only ones I buy, if i'm not in the mood to make my own ones, which I always try to be of course!
When I saw the picture of these scones on instagram, I couldn't help but try the recipe and what a treat.
They are the most delightful and light scones I ever tried and the cherry compote really is the "cherry on top of the cake".
for the cherry compote:
2 cups pitted fresh cherries
1/3 cup sugar
method:
Place the cherries and sugar in a small saucepan and bring to a boil.
Let it simmer for 10 minutes stirring once in a while.
Take the pan off the heat and set aside to cool slightly.
ingredients for the scones:
2 cups plain flour
1 tbsp baking powder
4 tbsp sugar
pinch of salt
5 tbsp chilled, butter, cubed
1/2 cup dried cherries
1 cup crème fraîche, plus more for dolloping
demerara sugar, for sprinkling
method:
Mix the flour, baking powder, sugar and salt in a bowl and use your fingers to incorporate the butter into the flour until you have breadcrumbs.
Stir in crème fraîche and dried cherries until a dough forms.
Cover the dough with clingfilm and allow to rest in the fridge for 30 minutes.
Preheat oven to 200ºC.
Remove the dough from the fridge and roll it out onto a lightly floured surface to about 2cm thick.
Use a biscuit cutter to cut out circles of dough.
Place rounds on a baking tray lined with baking paper.
Sprinkle with the demerara sugar and bake for 12 to 15 minutes, or until the scone tops are lightly brown.
Cool on a wire rack for at least 10 minutes.
to serve:
While the scones are still warm, carefully split them in half and add a dollop of crème fraîche and a
scoop of cherry compote.
Top with the other half of your scone and serve.
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Eu adoro scones, mas sinceramente sou muito esquisita com estes meninos, pois odeio aqueles scones que se vendem por aí e que ao fim de duas dentadas estamos completamente empanturrados e quase ficam colados ao céu da boca.
Na verdade, há um café aqui perto de casa que tem, para mim, os melhores scones do mundo: Leves como uma pena. São enormes, mas tão bons, que nem se dá por eles e desaparecem do prato em menos de nada.
Sendo eu tão esquisita em relação aos scones que consumo, tento fazê-los em casa sempre que possível e esta receita do Sweet Paul tinha de ser experimentada, pois assim que vi a fotos deles no instagram, não descansei enquanto não a testei.
São absolutamente divinos!!!
Os scones, como eu adoro: Leves e fofos que nem penas e a compota de cereja é, literalmente, "a cereja no topo do bolo".
ingredientes para a compota de cereja:
2 chávenas de cerejas frescas, descaroçadas
1/3 chávena de açúcar
preparação:
Colocar as cerejas e o açúcar num tacho e levar ao lume até levantar fervura.
Cozinhar por 10 minutos, mexendo de vez em quando.
Retirar o tacho do lume e deixar a compota a arrefecer.
ingredientes para os scones:
2 chávenas farinha de trigo branca
1 colher sopa de fermento em pó
4 colheres sopa de açúcar
uma pitada de sal
5 colheres sopa de manteiga, gelada e cortada em cubos
1/2 chávena de cerejas secas
1 chávena de crème fraîche + extra para servir os scones
açúcar demerara, para polvilhar
preparação:
Numa taça, misturara a farinha, o fermento, o sal e o açúcar.
Com a ponta dos dedos, incorporar a manteiga à mistura anterior, até obter uma mistura com uma consistência areada.
Adicionar o crème fraîche e as cerejas secas e mexer até tudo estar bem incorporado e formar uma bola de massa.
Cobrir a taça com película aderente e deixar a massa a repousar no frigorífico por cerca de 30 minutos.
Aquecer o forno a 200ºC e forrar um tabuleiro com papel vegetal.
Retirar a massa do frigorífico e esticá-la sobre uma bancada ligeiramente enfarinhada, até obter uma espessura de cerca de 2cm.
Com um cortador de biscoitos, cortar rodelas da massa e colocá-las no tabuleiro.
Polvilhar os scones com o açúcar demerara e levá-los ao forno por cerca de 12 a 15 minutos, ou até estarem douradinhos em cima.
Arrefecer os scones sobre uma grelha por, pelo menos, 10 minutos.
para servir:
Servir os scones ainda mornos, cortados ao meio e recheados com crème fraîche e a compota de cerejas.
Recipe / Receita: Sweet Paul.
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