29 August 2017

Lamb's Lettuce, roasted Red Pepper, Olives and Tuna Salad / Salada de Canónigos, Pimento Vermelho assado, Azeitonas e Atum.


I don't know if I have already told you but I don't like canned tuna. Actually, now I should say, I didn't like canned tuna...
Yes, I changed my mind and got converted to canned tuna by Manuela who offered me two cans of the fantastic Santa Catarina canned tuna from Azores.
Manuela said that after I tried that tuna I'd be converted and I really did because is an outstanding tuna and very high quality.
This salad was prepared for Marta and her "ingredient of the month" which is, as I wrote here, the peppers!
The suggestion is from Omar Allibhoy gorgeous book "Spanish Made Simple" and although simple to put together, it's very, very delicious.


ingredients (serves 6):
2 red peppers or 1 x 250g jar roasted red peppers
4 eggs
4 handfuls lamb's lettuce
200g pitted green Spanish olives, drained (I used a mix)
2 tbsp sherry vinegar
170g canned tuna in olive oil, shredded, reserving the oil
a pinch of sea salt
method:
Preheat the oven to 180°C and roast the peppers for 20 minutes, if using fresh peppers.
Remove from the oven, cover with a cloth or lid and leave for 30 minutes.
Peel the softened peppers over a salad bowl to capture all the juices and discard the skins. Alternatively, use ready roasted peppers.
Put the eggs in a pan of cold water and bring to the boil, cooking for about 5 minutes in total. Cool them down by running them under cold water and then peel and cut into halves. They should be firm but not overcooked.
Mix together all the ingredients in the salad bowl, season with the salt and use the sherry vinegar and the olive oil from the tuna as a dressing.
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Acho que já referi várias vezes que detesto atum enlatado. Adoro atum fresco, mas enlatado, era algo que não gostava mesmo nada. Era!! e digo era, porque nas férias, a Manuela ofereceu-me duas latas do maravilhoso atum Santa Catarina dos Açores e disse-me que depois de provar este atum, iria converter-me ao atum enlatado.
Pois bem, a Manuela tinha razão, pois adorei e sim, estou convertida!!
Tal como escrevi aqui, esta semana estou a cozinhar para a Marta e para o seu "ingrediente do mês", os pimentos.
Assim sendo, cá fica esta sugestão maravilhosa que, além de super simples, é super deliciosa.
A receita é do livro do Omar Allibhoy, o "Spanish Made Simple".



ingredientes (para 6 pessoas):
2 pimentos vermelhos ou 1 frasco de 250g de pimentos vermelhos assados
4 ovos
4 punhados de canónigos
200g azeitonas verdes de boa qualidade, sem caroço e escorridas (eu usei mistura)
2 colheres sopa de vinagre de Xerez
170g atum enlatado em azeite, escorrido, lascado e azeite reservado
uma pitada de sal
preparação:
Se usarem pimentos frescos, aquecer o forno a 180°C e assar os pimentos por 20 minutos.
Retirar os pimentos do forno, colocá-los numa taça, cobrir com película aderente e deixar repousar por 30 minutos.
Retirar a pele e as sementes dos pimentos e lascá-los para uma saladeira ou travessa.
Colocar os ovos num tacho com água fria e cozê-los por 5 minutos (tempo total).
Passar os ovos por água fria para que não cozam em demasia, descascá-los e cortá-los ao meio.
Colocar todos os restantes ingredientes na saladeira ou travessa, temperar com uma pitada de sal e regar com o vinagre de xerez e o azeite reservado do atum.

Recipe / Receita:

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