Blueberry pie, a classic that I had to try as blueberries are one of my favourite berries of all times.
Very delicious and easy to make, this pie is just perfect!
ingredients for the crust (serves 6 to 8):
500g ready-made puff pastry
plain flour, for dusting
1 egg, beaten
for the filling:
600g blueberries
freshly squeezed juice and grated zest of 2 lemons
100g granulated sugar, plus extra for sprinkling
2 tbsp cornflour, sifted
method:
Preheat the oven to 200ºC and grease a 23cm pie dish.
On a floured surface, roll out the pastry thinly using a rolling pin until you have a circle about 6 cm larger then the size of your pie dish.
Using the rolling pin to help lift it, carefully move the pastry into the dish and press it down so that it fits snugly in the dish with some of the pastry hanging over the top edge.
Brush the inside of the pastry case with some of the beaten egg using a pastry brush.
Place the blueberries, lemon juice and zest, sugar and cornflour in a bowl. Stir well so that everything is mixed together.
Spoon the blueberry mix into the pie dish.
Lift the edges of the pastry up over the blueberries and crimp together with your fingers to make a decorative pattern.
Brush the top of the pastry with the remaining beaten egg and sprinkle with sugar.
Bake the pie for 40 to 50 minutes, until the pastry is crisp and golden brown.
Remove from the oven and leave to cool slightly.
Serve the pie warm or at room temperature.
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Pie de mirtilos, um clássico que eu tinha de experimentar, tendo em conta que mirtilos são um dos meus frutos preferidos.
A receita é super simples de fazer e o resultado é algo de extraordinariamente delicioso!
ingredientes para a base (para 6 a 8 pessoas):
500g massa folhada
farinha, para a bancada
1 ovo, batido
para o recheio:
600g mirtilos
sumo e raspa de 2 limões
100g açúcar granulado branco + extra para polvilhar
2 colheres sopa de Maizena, peneirada
preparação:
Aquecer o forno a 200ºC e untar um recipiente para pie, com cerca de 23cm de diâmetro.
Polvilhar a bancada com farinha e esticar a massa, até obter um círculo 6cm maior que o diâmetro do recipiente da pie.
Forrar o recipiente da pie com a massa esticada, deixando o excesso de massa cair sobre as extremidades do recipiente.
Pincelar o interior da massa com o ovo batido.
Numa taça, colocar os mirtilos, o sumo e a raspa dos limões, o açúcar e a Maizena. Misturar tudo muito bem.
Deitar a mistura dos mirtilos sobre a massa pincelada e dobrar o excesso de massa sobre o recheio dos mirtilos, por forma a que o centro do recheio fique descoberto.
Pincelar o topo da massa com o restante ovo batido e polvilhar com açúcar.
Levar ao forno por cerca de 40 a 50 minutos, ou até a massa estar estaladiça e douradinha.
Retirar a pie do forno e deixar arrefecer ligeiramente se quiser servi-la morna, ou completamente, se quiser servi-la à temperatura ambiente.
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